بیشتر بخوانید: نوار نقاله شیبدار،مزایا،کاربرد و ویژگیها
رولیکها یکی از مهمترین اجزای سازنده نوار نقاله بوده که وظیفه حمل و نقل اجسام و بارها برعهده آنها قرار دارد. بنابراین سالم نگهداشتن رولیکها از اهمیت بالایی برخودار است. هر آسیبی به رولیک موجب تعویض آن نمیشود. بنابراین بهتر است درباره تعمیر رولیک اطلاعاتی داشته باشید که قطعاً به درد شما خواهد خورد. در این مطلب از آلفارول قصد داریم تا به رولیک نوار نقاله و تعمیر آن بپردازیم.
نوار نقاله چیست؟
رولیکها مهمترین اجزای سازنده نوار نقاله یا کانوایرها هستند که وظیفه اصلی آنها جابهجایی و حمل و نقل اجسام زیاد یا سنگین در کارخانهها، شرکتها و فروشگاههاست. رولیکها بر اساس ویژگیها و وظایفی که انجام میدهند، به چهار نوع:
- باربر
- برگشت
- راهنما
- ضربهگیر
تقسیم میشوند که هر کدام از آنها در حمل و نقل وظایف خاصی را انجام میدهند. همچنین این رولیکها جنسهای مختلفی همچون:
- فولادی
- استیل
- چدنی
- تفلون پلیمر
دارند که در صنایع مختلف و وابسته به کاربردهایی که دارند، استفاده میشوند. انتخاب درست رولیک شرط مهمی در موفقیت صنعتگران است؛ اما گاه این قطعات ارزشمند بر اثر انتخابهای اشتباه یا استفاده بیش از حد دچار خرابی میشوند. در این زمان ابتدا به خوبی رولیک را بررسی میکنند که راه تعمیر دارد یا خیر و سپس برای تعویض آن اقدام میکنند.
چگونه رولیکها را تعمیر یا نگهداری کنیم؟
همانطور که پیش از این اشاره کردیم، ابتدا باید میزان صدمه وارد شده به رولیک و سپس نوع آن را بررسی کرد. برخی از رولیکها مانند رولیک راهنما در صورت خرابی تنها باید تعویض شوند و هیچ راهی برای تعمیر رولیک وجود ندارد. بنابراین برخی از رولیکها فقط در صورت نگهداری خوب میتوانند عمر بیشتری داشته باشند. در ادامه بیشتر درباره این موضوع صحبت میکنیم.
بررسی خسارت وارد شده و اطمینان از تعویضی بودن قطعه
در تعمیر رولیک نه تنها میتوان هرزگردها را تعویض کرد بلکه رولیک قابلیت دمونتاژ قطعات داخلی را نیز دارد. اما برخی رولیکها مانند رولیک معمولی یا پرسی را نمیتوان تعمیر نمود .
چگونگی تعمیر رولیک تعویضی یا جوشی
پیش از این عنوان کردیم که رولیکهای تعویضی علاوه بر دمونتاژ قطعات داخلی هرزگرد، قابلیت تعمیر دوباره قطعات موردنیاز نیز در آنها وجود دارد. باید توجه داشت که در تعمیر این نوع رولیک، عملکرد نوار نقاله باید به طور کلی متوقف شود. سپس رولیکها از نوار لاستیک خارج و تعمیر میشوند. توجه داشته باشید که هنگام تعویض قطعه رولیک تنها هرزگردها درگیر هستند و ضخامت بالای سایر قطعات باعث میشود تا همچنان برای ادامه کار خود مناسب باشند.
بیشتر بخوانید: باسکول رولیک چیست و چه کاربردی دارد
چگونگی نگهداری از رولیک معمولی یا راهنما
پیش از این اشاره کردیم که رولیکهای معمولی یا راهنما اگر در شرایط خوب نگهداری شوند، نیاز به تعمیر ندارند. در واقع این نوع رولیکها تعمیرپذیر نیستند و در صورت خرابی باید تعویض شوند. در نتیجه بررسی مقدار سایش، چک کردن عملکرد اجزای دورانی (پولیها، رولرها)، عوض کردن رولرهای خراب، روان کردن بلبرینگها، بررسی و تنظیم گهوارههای نگهدارنده نوار، تنظیم و جایگزینی تیرهای ساییده شده و خارجسازی مواد زائد در میان اجزا و دیگر قطعات، از جمله مواردی هستند که حتماً باید به آنها توجه ویژه شود. نکته دیگر، کنترل شکم نقاله و محاسبهکردن فاصله رولیکهاست، که عمر مفید رولیکهای معمولی و راهنما را بالا میبرد. باید اضافه کنیم که تمامی کارهایی گفتیم نباید بیش از حد انجام شوند. برای مثال روانکاری بیش از حد رولیکها سبب ریزش گریس بر روی نوار، لغزندگی سطوح، زمین، راهروها و در نهایت خرابی درزبندی بیرینگها میشود.
مزایای انتخاب رولیک تعویضی
هر دو نوع رولیک تعویضی و معمولی در عملکرد درست نوار نقاله مؤثر هستند. به هر حال رولیکی که قابل تعمیر باشد، قطعاً انتخاب خیلی بهتری نسبت به یک قطعه است که خراب شدن آن سبب میشود که دور انداخته شود. رولیکهای تعویضی باعث میشوند که راندمان و کارایی سیستم بالا برود،. آنها محافظی عالی در مقابل گردوغبار و رطوبت هستند. به علاوه عمر بیشتر، سهولت در تعویض، تنوع بیشتر، قابلیت کم کردن صدا و اصطکاک و حرکت روان نیز دارند. بنابراین گزینههای بهتری نسبت به سایر رولیکها هستند.
مراحل تعویض و تعمیر رولیک ها
این بخش مهمترین بخش مطلب ماست زیرا در آن توضیح میدهیم که تعمیر رولیک چگونه انجام میشود و چه نکاتی را باید رعایت کنید. در ادامه این مراحل را به ترتیب برای شما شرح میدهیم:
- ابتدا رولیکی را که نیازمند تعویض و دارای خرابی، سایش زیاد یا عدم عملکرد صحیح، قفل بودن و هرگونه نشتی است را شناسایی کنید.
- در صورت تعویضی بودن رولیک، قطعه مورد نظر را انتخاب کرده و قطعه جدید را برای جای گذاری در جای درست آماده کنید.
- تمامی تدابیر امنیتی از جمله قطع برق یا توقف سیستم را انجام دهید تا حادثهای پیش نیاید.
- حال زمان این رسیده تا قطعه قدیمی را از سیستم نگهدارنده جدا کنید تا قطعه جدید نصب شود.
- از ابزارهای درست و مناسب برای جداسازی و سفت کردن قطعات در جای جدید استفاده کنید.
- قطعههای جدیدی که نصب شدهاند را بررسی کنید تا در جای درست خود باشند و تمامی اتصالات محکم در سر جای خود قرار گیرند.
- راه اندازی دوباره نوار نقاله و اطمینان از عملکرد درست دستگاه با نصب قطعه جدید
چه عواملی در تعمیر رولیک و نگهداری آن مؤثر هستند؟
برخی از عوامل هستند که دانستن درباره آنها باعث میشود که نه تنها تعمیر رولیک آسانتر شود، بلکه نگهداری از آن نیز به سهولت انجام گیرد. اصلاً اگر برخی از موارد رعایت شود، کار به تعمیر نیز کشیده نمیشود. مواردی همچون:
- جنس رولیک: جنس رولیک تعیین کننده مدت زمان و طول عمر آنهاست. رولیکهای استیل ضدزنگ، پلاستیکی و فلزی جز قویترین رولیکها هستند.
- میزان قطر رولیک: قطر رولیک اگر زیاد باشد، نشان میدهد که این قطعه کیفیت بیشتری دارد. بنابراین عمر آن نیز بیشتر است.
- بلبرینگ انتخابی: نوع بلبرینگ و کیفیت آن عمر رولیک را بالا میبرد. در خرابی و تعمیر رولیک در واقع این بلبرینگ است که معمولا آسیب بیشتری میبیند.
- توجه به برند تولید کننده: این مورد حتی نیاز به توضیح نیز ندارد. بدیهی است که هرچه برند تولید کننده رولیک بهتر باشد، عمر آن نیز بیشتر است. البته برای این موضوع باید از یک متخصص کمک بگیرید.
- مقاومت رولیک مقابل خرابی: برخی از رولیکها آنقدر مقاوم و محکم هستند که نسبت به خراب شدن بسیار سخت عمل میکنند. مقاومت نیز بستگی به جنس و برند رولیک دارد.
جمع بندی…
تعمیر رولیک اگرچه یک کار بسیار دشوار محسوب می شود اما برای متخصصان آن نیست با این حال نیازمند دقت فراوان است. نمیتوان بدون مشورت گرفتن از یک متخصص نسبت به این کار اقدام کرد. ابتدا باید از تعویضی یا خراب بودن کلی رولیک اطمینان حاصل کرد و سپس نکات انتخاب قطعه یا رولیک مناسب را دانست تا از صدمات بیشتر جلوگیری کرد. پس فراموش نکنید که همیشه پیش از تعمیر غلتکها آگاهی لازم را درباره جنس و نوع آنها داشته باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با کارشناسان مجموعه آلفارول در تماس باشید.